Parmigiana z bakłażanem i sosem pomidorowym
- cebula
- 1 sztuka
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- do smażenia
- przecier pomidorowy
- 1 kg
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- bazylia
- 1 pęczek
- mozzarella
- 500 g
- czarny owalny bakłażan
- 1½-2 kg
- parmigiano reggiano
- 150 g
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
krok 1
Przygotowujemy sos. Oczyszczamy i siekamy cebulę, wrzucamy ją do rondla z rozgrzaną oliwą i smażymy przez kilka minut. Gdy będzie zarumieniona, wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy część liści bazylii i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
krok 2
W tym czasie kroimy mozzarellę w kostkę, wkładamy ją do durszlaka umieszczonego na misce, przykrywamy folią i odstawiamy na bok. W ten sposób odsączymy ser z nadmiaru serwatki.
krok 3
Bakłażany myjemy i po usunięciu szypułek przekrawamy wzdłuż tak, aby uzyskać plastry o grubości 4-5 milimetrów. Bakłażany smażymy na rozgrzanej do 170 stopni oliwie po kilka plasterków jednocześnie. Gdy tylko lekko się zrumienią, zdejmujemy je z patelni i odsączamy na papierze kuchennym.
krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 20 × 30 × 8 centymetrów wylewamy trochę sosu (4-5 łyżek) i wykładamy na niego plastry bakłażana. Znów polewamy sosem pomidorowym, rozsmarowujemy go, a na wierzch wykładamy kilka kostek mozzarelli. Posypujemy startym parmezanem i listkami bazylii. Powtarzamy tę czynność raz jeszcze, ale tak, aby bakłażany były ułożone w przeciwnym kierunku. Kładziemy kolejne warstwy, aż skończą nam się bakłażany, a na wierzchu będzie sos pomidorowy i mozzarella. Danie posypujemy startym parmezanem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po zakończeniu pieczenia odstawiamy na 15-20 minut. Dopiero po tym czasie parmigiana jest gotowa do podania.
Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: bakłażany >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>
Więcej podobnych przepisów:
- Ludzie i inspiracje
Pomidory - przepisy na najlepsze dania
Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych. Sprawdzamy przepisy, w których smakują najlepiej! Wy również je przetestujcie, a gwarantujemy, że się w nich zakochacie.
- Ludzie i inspiracje
Bakłażan - przepisy na 16 smakołyków
Bakłażan - przepisy z wykorzystaniem tego warzywa są idealne na lato. Warzywo to możemy smażyć, dusić, piec i faszerować – nie boimy się niczego i sprawdzamy wszystkie sposoby na przyrządzenie oberżyny. Oto przepisy na słodkie i słone dania z bakłażanem.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Pomidory - przepisy na najlepsze dania
Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych. Sprawdzamy przepisy, w których smakują najlepiej! Wy również je przetestujcie, a gwarantujemy, że się w nich zakochacie.
- Ludzie i inspiracje
Bakłażan - przepisy na 16 smakołyków
Bakłażan - przepisy z wykorzystaniem tego warzywa są idealne na lato. Warzywo to możemy smażyć, dusić, piec i faszerować – nie boimy się niczego i sprawdzamy wszystkie sposoby na przyrządzenie oberżyny. Oto przepisy na słodkie i słone dania z bakłażanem.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!