Kukbuk
Kukbuk

Panna cotta na maślance z rabarbarem i kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
panna cotta
żelatyna w listkach
5 sztuk
Maślanka Mrągowska naturalna
300 ml
śmietanka UHT Łaciata 30%
300 ml
wanilia
1 laska
cukier
120 g
kruszonka
mąka
150 g
brązowy cukier
150 g
masło extra Łaciate
75 g
rabarbar
rabarbar
3 sztuki
cukier
50 g
sok z cytryny
1 łyżka

krok 1

Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie przez 5 minut. Maślankę, śmietankę, ziarna z laski wanilii i cukier podgrzewamy, aż delikatnie zacznie się gotować. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (temperatura płynu nie może mieć więcej niż około 60 stopni w trakcie wkładania żelatyny).

krok 2

Namoczoną żelatynę odsączamy i wkładamy do garnka. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Mieszankę przelewamy do mniejszych naczyń i odstawiamy do stężenia na 4-5 godzin.

krok 3

Mąkę, brązowy cukier i masło łączymy – wyrabiamy kruszonkę. Chłodzimy około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego kruszonkę i pieczemy ją około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

krok 4

Rabarbar kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do niedużego rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie – około 10 minut.

krok 5

Gotową panna cottę podajemy z łyżką rabarbaru i porządną porcją kruszonki.

Materiał powstał we współpracy z firmą Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk