Cebulę, czosnek, cytrynę, i ewentualnie papryczkę kroimy i wkładamy razem z rozmarynem do szklanego słoika. Wsypujemy imbir i kurkumę.Wlewamy ocet jabłkowy – tyle, by zalać składniki i by ocet sięgał górnej części słoika. Zakrywamy go pergaminem, agrowłókniną lub ręcznikiem kuchennym i zabezpieczamy gumką recepturką. Możemy nakryć zakrętką. Przechowujemy w temperaturze pokojowej przez 4-6 tygodni – pamiętamy o wstrząsaniu słojem (przez kilka sekund każdego dnia). Po tym czasie odcedzamy, wlewamy ocet do czystej butelki. Dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Przechowujemy w zamkniętej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu. Możemy wzbogacić ocet dodatkami, takimi jak cynamon, goździki, pomarańcza czy grejpfrut.
Aby wzmocnić odporność, należy pić 1 łyżkę dziennie; podczas przeziębienia warto zwiększyć dawkę do 2 łyżek.