Kukbuk
Kukbuk
Przepis na oxymel, naturalny antybiotyk, jak zrobić domowy napar przeciw przeziębieniowy, przepis na napar zdrowotny (fot. Marta Puchalska-Tupaj i Łukasza Tupaj / Sad Zaścianki)

Oxymel – naturalny antybiotyk

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
cebula
2 sztuki
czosnek
10 ząbków
cytryna
1-2 sztuki
świeży rozmaryn
1 gałązka
imbir
1/2 szklanki świeżo startego korzenia
kurkuma
1 łyżka
niefiltrowany ocet jabłkowy
do zalania
miód
1/4 szklanki do smaku

Przepis i zdjęcie: Marta Puchalska-Tupaj i Łukasza Tupaj / Sad Zaścianki.

krok 1

Cebulę, czosnek, cytrynę, i ewentualnie papryczkę kroimy i wkładamy razem z rozmarynem do szklanego słoika. Wsypujemy imbir i kurkumę.Wlewamy ocet jabłkowy – tyle, by zalać składniki i by ocet sięgał górnej części słoika. Zakrywamy go pergaminem, agrowłókniną lub ręcznikiem kuchennym i zabezpieczamy gumką recepturką. Możemy nakryć zakrętką. Przechowujemy w temperaturze pokojowej przez 4-6 tygodni – pamiętamy o wstrząsaniu słojem (przez kilka sekund każdego dnia). Po tym czasie odcedzamy, wlewamy ocet do czystej butelki. Dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Przechowujemy w zamkniętej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu. Możemy wzbogacić ocet dodatkami, takimi jak cynamon, goździki, pomarańcza czy grejpfrut.

Aby wzmocnić odporność, należy pić 1 łyżkę dziennie; podczas przeziębienia warto zwiększyć dawkę do 2 łyżek.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk