Kukbuk
Kukbuk
Jabłka duszone w czerwonym winie na półmisku

Owoce w winie lub soku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jabłka lub gruszki
2-3 sztuki
wino lub sok z owoców leśnych
2 szklanki
anyż
1 gwiazdka
cynamon
1 laska
goździki
3 sztuki
rozmaryn
kilka igiełek
cukier
3 łyżki

Zdjęcie i przepis: Alicja Rokicka / Wegan Nerd

krok 1

Owoce obieramy  i wrzucamy do rondelka. Zalewamy winem lub sokiem – owoce powinny być zanurzone w płynie (w razie potrzeby kroimy je na kawałki i usuwamy gniazda nasienne). Dodajemy przyprawy i cukier.

krok 2

Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Owoce podajemy ze zredukowanym sosem. Jeśli jest za rzadki, zostawiamy go na ogniu, by uzyskał odpowiednią konsystencję.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk