Kukbuk
Kukbuk
ciasto z rabarbarem, rabarbar, ciasto jogurtowe, proste cisto z rababarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
rabarbar:
rabarbar
3 łodygi
cukier
3 łyżki
masło
50 g
ciasto:
mąka pszenna
250 g
kefir
280 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
stopione masło
100 g
cukier trzcinowy
110 g
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki
sól
szczypta

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Spód i ranty tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy dokładnie cukrem.

krok 2

Rabarbar kroimy wzdłuż na cieńsze paski. Każdy z nich przycinamy na długoć spodu formy i wykładamy go, nie pozostawiając żadnych odstępów. 

krok 3

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy.

Jajka, kefir (lub maślankę) oraz stopione masło łączymy w dużej misce. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy na wcześniej przygotowany rabarbar, wyrównujemy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. 

krok 4

Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy, po czym ostrożnie zdejmujemy ranty i zwinnym ruchem (najlepiej pomagając sobie większym talerzem lub deską do krojenia) obracamy je spodem do góry. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk