Kukbuk
Kukbuk
Pudełka próżniowe firmy Zwiling

Odrywane bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko „zerówka”
1 sztuka
drobny cukier
40 g
mąka pszenna
310 g
suche drożdże
5 g
kardamon
szczypta
sól
szczypta
ciepłe mleko
150 ml
roztopione masło
40 g
chocolate chips lub posiekana gorzka czekolada
80 g
Dodatkowo:
mąka
do podsypania
masło
do natłuszczenia formy
jajko „zerówka”
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Jajko i cukier ucieramy na puszystą masę.

krok 2

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Pośrodku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy drożdże, kardamon i sól. Wlewamy ciepłe mleko (ale nie gorące!) i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Po upływie około 3 minut dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Na koniec wsypujemy chocolate chips lub posiekaną czekoladę i wgniatamy je w masę.

krok 3

Ciasto formujemy w kulkę i przekładamy do czystej miski podsypanej mąką. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na minimum godzinę (najlepiej na 90 minut).

krok 4

Po pierwszym wyrastaniu ciasto krótko zagniatamy. Formę do pieczenia lekko smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy równe kulki o wadze około 80 gramów. Bułeczki układamy w formie dość blisko siebie, aby złączyły się podczas pieczenia. Uformowane drożdżówki przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na mniej więcej 40 minut.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Pozostałe jajko roztrzepujemy i przy użyciu pędzelka kuchennego smarujemy wierzch i boki bułeczek. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy przed podaniem.

krok 6

Gdy bułki całkowicie wystygną, możemy zamknąć je próżniowo. Dzięki temu będą dobre do spożycia nawet przez 3 dni.

Przepis powstał we współpracy z marką Zwilling. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Menu zawsze pod ręką >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk