Kukbuk
Kukbuk
Ocet jabłkowy z Sadu Zaścianki, kosz jabłek

Ocet jabłkowy na bazie świeżego soku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: 
świeżo wyciśnięty, niepasteryzowany sok jabłkowy
2 litry

Zdjęcie i przepis: Marta Puchalska-Tupaj i Łukasz Tupaj / Sad Zaścianki

krok 1

Wyciśnięty na przykład w sokowirówce, świeży i niepasteryzowany sok jabłkowy wlewamy do ¾ objętości do czystego szklanego lub plastikowego naczynia. W domowych warunkach najlepiej sprawdza się słoik. Naczynie zabezpieczamy papierem lub agrowłókniną – fermentujący sok ściąga muszki owocówki. Ocet lubi ciepło, dlatego naczynie umieszczamy w temperaturze pokojowej. 

krok 2

Najpierw odbywa się fermentacja alkoholowa – cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol. Następnie, dzięki dużemu dostępowi tlenu, zachodzi fermentacja octowa – wtedy powstaje charakterystyczny smak i zapach. Ocet musi stać w ciepłym pomieszczeniu i „dojrzewać” przez minimum cztery, a najlepiej sześć miesięcy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk