Ocet jabłkowy na bazie kawałków jabłek
- jabłka
- 2 kg
- woda
- do zalania owoców
- cukier
- 1 łyżka
Zdjęcie i przepis: Marta Puchalska-Tupaj i Łukasz Tupaj / Sad Zaścianki
krok 1
Kawałki jabłka zalewamy wodą do ¾ objętości naczynia. Dodajemy łyżkę cukru – pomoże rozpocząć fermentację. Naczynie zabezpieczamy papierem lub agrowłókniną – fermentujący sok ściąga muszki owocówki. Ocet lubi ciepło, dlatego naczynie umieszczamy w temperaturze pokojowej. Najpierw odbywa się fermentacja alkoholowa – cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol.
krok 2
Następnie, dzięki dużemu dostępowi tlenu, zachodzi fermentacja octowa – wtedy powstaje charakterystyczny smak i zapach. Ocet należy codziennie mieszać, żeby nie dopuścić do powstania pleśni na owocach wystających powyżej nastawu.
krok 3
Po dwóch miesiącach ocet przecedzamy przez gazę, owoce wyrzucamy. Młody ocet z powrotem wlewamy do słoika, okrywamy szczelnie gazą i odstawiamy na kolejne dwa miesiące w temperaturze pokojowej. Na wierzchu może pojawić się kożuch, który potem przekształca się w galaretę – to naturalny proces fermentacji – tak zwaną matkę octową.