Kukbuk
Kukbuk

Nuggetsy z ciecierzycy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciecierzyca z puszki
400 g
cebula
1 sztuka
płatki jaglane
50 g
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
czosnek granulowany
1/2 łyżeczki
siemię lniane
1 łyżeczka
drożdże aktywne
1 łyżka
sos sojowy
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
musztarda
1 łyżka
płatki kukrydziane bezglutenowe
100 g
orzeszki ziemne
30 g
Sos czosnkowy:
śmietana 18%
50 ml
majonez
50 g
czosnek
1 ząbek
świeży tymianek
2 gałązki
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sos chili:
śmietana 18%
50 ml
majonez
50 g
Papryczka chili
1 sztuka
sos tabasco
3 krople
sos sojowy
1 łyżka
ketchup łagodny
2 łyżki
mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do malaksera. Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do ciecierzycy. Wsypujemy płatki jaglane, wędzoną paprykę, czosnek, siemię lniane oraz drożdże. Wlewamy sos sojowy, sok z cytryny i dokładamy musztardę. Blendujemy na gładką masę.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Płatki kukurydziane rozdrabniamy. Orzeszki siekamy i łączymy z płatkami. Ze zblendowanej masy formujemy nuggetsy, obtaczamy je w panierce kukurydziano-orzechowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

krok 3

W czasie pieczenia nuggetsów przygotowujemy sosy. W jednej miseczce łączymy śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. W drugiej miseczce umieszczamy śmietanę, majonez, posiekaną papryczkę chili, tabasco, sos sojowy, ketchup oraz mieloną słodką paprykę. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

krok 4

Upieczone nuggetsy wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Podajemy na ciepło z przygotowanymi wcześniej sosami.

TIP 1

Wegetariańskie nuggetsy można również spakować na drugie śniadanie lub podać na spotkaniu z przyjaciółmi.

TIP 2

Jeśli chcemy przygotować wegańską wersję nuggetsów, wystarczy śmietanę zastąpić sojowym jogurtem naturalnym, a klasyczny majonez – wegańskim.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk