New York cheesecake
- Spód:
- masło
- 70 g
- herbatniki maślane Digestive
- 150 g
- sól
- ½ łyżeczki
- Masa serowa:
- mielony tłusty twaróg śmietankowy
- 600 g
- śmietana 18%
- 100 ml
- śmietana 30%
- 80 ml
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki
- skórka z limonki
- z ½ sztuki
- jajko „zerówka”
- 3 sztuki
- skrobia ziemniaczana
- 1½ łyżki
- cukier puder
- 100 g
- Polewa:
- kwaśna śmietana 18%
- 250 g
- cukier puder
- 20 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Dno formy o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze na pył, wlewamy do nich masło, dodajemy sól – dokładnie łączymy składniki. Ciasteczka wysypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy (również po brzegach), dociskamy. Wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.
krok 2
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy obie śmietany, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z limonki. Wbijamy jajka, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i cukier puder – miksujemy tylko do połączenia się składników, aby nadmiernie nie napowietrzać masy.
krok 3
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni. Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Delikatnie potrząsamy formą, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 145 stopni, pieczemy przez 55-60 minut.
krok 4
Przygotowujemy polewę. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Po 45 minutach pieczenia otwieramy piekarnik, polewę wylewamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy. Dopiekamy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik zostawiamy w środku, po 30 minutach uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał właściwej konsystencji. Wyjmujemy z lodówki 30 minut przed podaniem.
Materiał powstał we współpracy z marką Siemens. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Kawowy pairing na zimę >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.