Kukbuk
Kukbuk
Połówki jabłka pieczone w miodzie, podane z rodzynkami i orzechami (fot. Paulina Czyżewska)

Nacinane jabłka posypane chrupkami bakaliowymi i polane miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
jabłko szampion
3 sztuki
masło
35 g
cynamon
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta
kardamon
szczypta
miód
20 g + do podania
miks bakalii
50 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

krok 2

Jabłka myjemy, rozkrawamy na pół, wycinamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy od strony skórki tak, by powstały cienkie plastry – ważne, aby nie przekroić jabłek do końca.

krok 3

Część masła (15 gramów) roztapiamy i łączymy z cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nacieramy masłem z przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

krok 4

Pozostałe masło wrzucamy na patelnię i roztapiamy. Dodajemy do niego miód i bakalie. Dokładnie mieszamy i przekładamy z patelni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę bakaliową równomiernie, by utworzyć cienką warstwę.

krok 5

Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy folię z naczynia z jabłkami, a do piekarnika wkładamy również blachę z bakaliami w miodzie – pieczemy wszystko przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy jabłka i bakalie. Jabłka studzimy przez kilka minut, następnie w otwory między plastrami wkładamy lekko rozdrobnione bakalie.

krok 6

Gotowe jabłka przed podaniem polewamy dodatkową łyżką płynnego miodu. Owoce z bakaliami i miodem będą świetnie smakowały również z gałką ulubionych lodów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk