Kukbuk
Kukbuk
Paprykowy mus z winogronami i czereśniami (fot. dinnershow.studio)

Mus z pieczonej papryki z winogronami, czereśniami i nerkowcami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
czerwona papryka
1 sztuka
cukier
1 łyżka
nerkowce
5 sztuk
zielone winogrona
6 sztuk
czereśnie
6 sztuk

Przepis i wykonanie potrawy: Wit Szychowski


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Paprykę przecinamy w górnej części, pozbywamy się nasion. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni – pieczemy w nim paprykę, aż pojawią się na niej czarne plamy.

krok 2

Przekładamy paprykę do metalowej miski i owijamy ją folią spożywczą. Kiedy papryka ostygnie, obieramy ją ze skóry i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, miksujemy na gładki sos i chowamy do lodówki.

krok 3

Nerkowce prażymy na suchej patelni i lekko siekamy. Winogrona przecinamy na pół. Czereśnie drylujemy i przepoławiamy. Na musie paprykowym układamy dodatki i serwujemy.

Przepis pochodzi z 46 nr. Magazynu KUKBUK– Lato w mieście 

Więcej przepisów z papryką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk