Kukbuk
Kukbuk

Mus truskawkowy z jogurtem migdałowym i granitą buraczaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
migdały w płatkach
5 g
jogurt bałkański
150 g
truskawki
200 g
tymianek cytrynowy
kilka listków
maliny
30 g
czereśnie bez pestek
30 g
sok z buraka
60 ml
biszkopt:
mąka pszenna
150 g
mąka ziemniaczana
50 g
jajko
7 sztuk
cukier
200 g
Dodatkowo:
stewia
kilka listków

Przepis i wykonanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: dinnershow.studio

Krok 1

Na suchej patelni prażymy migdały. Miksujemy je na pył i łączymy ze 100 gramami jogurtu. Przekładamy do rękawa i chowamy do lodówki. Część truskawek – 120 gram.w – miksujemy z resztą jogurtu, dodajemy tymianek, przekładamy do rękawa i chowamy do lodówki. Miksujemy maliny, czereśnie i sok z buraka. Przelewamy do pojemnika z przykrywką i chowamy do zamrażarki.

Krok 2

Oba rodzaje mąki przesiewamy. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Wciąż ubijając, wsypujemy partiami cukier. Miksujemy dalej i dodajemy stopniowo żółtka. Miksując na małych obrotach, partiami wsypujemy przesianą mąkę. Ubijamy, aż składniki się połączą, i przekładamy masę do tortownicy o średnicy około 25 centymetr.w. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy – gdy ostygnie, rwiemy ciasto na kawałki.

Krok 3

Na talerz nakładamy kolejno: jogurt migdałowy, mus truskawkowo-tymiankowy i granitę, którą wyjmujemy z zamrażarki i skrobiemy przy użyciu widelca. Do dania dokładamy pozostałe truskawki przekrojone pół, biszkopt i liście stewii.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk