Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Muffinki z musli i orzechami (fot. Maciek Niemojewski)

Muffinki z musli i orzechami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
mocno dojrzałe banany
2 sztuki
mąka pszenna
150 g
mąka pełnoziarnista
100 g
brązowy cukier drobny
50 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól himalajska
½ łyżeczki
cynamon
1 łyżeczka
napój migdałowy lub waniliowy
180 ml
olej kokosowy płynny
50 ml
orzechy laskowe
30 g
Dodatkowo:
ulubiona granola
50 g
migdały w płatkach
20 g
borówki
40 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy.

krok 2

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Mieszamy. W drugiej misce łączymy rozgniecione banany z napojem migdałowym i olejem kokosowym. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Wrzucamy posiekane orzechy i dokładnie łączymy.

krok 3

Foremki na muffinki wypełniamy masą do ⅔ wysokości. Wierzch posypujemy granolą oraz migdałami. Dokładamy po 2-3 borówki. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut lub do suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i przed podaniem lekko studzimy na kratce.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk