Minipizze z szynką i mozzarellą
czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Zaczyn:
- świeże drożdże
- 10 g
- cukier
- 1 łyżeczka
- ciepła woda
- 70 ml
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 250 g + do podsypania
- sól
- 1 łyżeczka
- woda
- 100 ml
- oliwa lub olej kokosowy
- 1 łyżka
- Sos pomidorowy:
- pomidory krojone z puszki
- 200 g
- suszona bazylia
- ½ łyżeczki
- suszone oregano
- ½ łyżeczki
- brązowy cukier
- ½ łyżeczki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Dodatkowo:
- szynka z kurczaka
- 100 g
- ser cheddar
- 50 g
- mozzarella mini
- 80 g
- pomidorki koktajlowe
- 100 g
- olej cytrynowy EstroVita
- 1 łyżka
- świeża bazylia
- kilka listków