Kukbuk
Kukbuk
Pizza (fot. Maciek Niemojewski)

Minipizze z szynką i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Zaczyn:
świeże drożdże
10 g
cukier
1 łyżeczka
ciepła woda
70 ml
Ciasto:
mąka pszenna
250 g + do podsypania
sól
1 łyżeczka
woda
100 ml
oliwa lub olej kokosowy
1 łyżka
Sos pomidorowy:
pomidory krojone z puszki
200 g
suszona bazylia
½ łyżeczki
suszone oregano
½ łyżeczki
brązowy cukier
½ łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Dodatkowo:
szynka z kurczaka
100 g
ser cheddar
50 g
mozzarella mini
80 g
pomidorki koktajlowe
100 g
olej cytrynowy EstroVita
1 łyżka
świeża bazylia
kilka listków

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Macin Lewandowski

krok 1

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Świeże drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

krok 2

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, wlewamy wodę i zaczyn. Mieszamy przy użyciu łyżki, aby składniki lekko się połączyły. Dodajemy oliwę lub rozpuszczony olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto około 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulkę i odkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

krok 3

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelnię wlewamy pomidory i redukujemy je na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż sos będzie odpowiednio gęsty.

krok 4

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy małą pizzę. Placki smarujemy sosem. Na jednym układamy szynkę i starty cheddar, na pozostałych porwaną mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki. Pizze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy około 7 minut. Przez podaniem pizzę z mozzarellą skrapiamy olejem cytrynowym i posypujemy listkami świeżej bazylii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk