Kukbuk
Kukbuk
Gołąbki na zimno faszerowane wątróbką z kaszą gryczaną, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Minigołąbki z wątróbką i kaszą gryczaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ugotowane na miękko liście kapusty
6 sztuk
oliwa
2 łyżki
masło
1 łyżeczka
wątróbka drobiowa
200 g
szalotka
1 sztuka
natka pietruszki
3 gałązki
szałwia
4 liście
sól morska
do smaku
pieprz czarny mielony
do smaku
suszone oregano
szczypta
kasza gryczana sucha
125 g

Przepis: Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Odrywamy liście kapusty z całej główki. Wybieramy sześć najładniejszych i dość dużych sztuk. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną. Przekładamy gorące liście prosto do miski z kostkami lodu i zimną wodą (dzięki temu odzyskają intensywny zielony kolor). Wyjmujemy i osuszamy.

krok 2

Na rozgrzanej patelni z oliwą i łyżeczką masła podsmażamy wątróbkę (powinna być dobrze przysmażona). Dodajemy posiekaną w pióra szalotkę, na koniec posiekane zioła (listki pietruszki i szałwii), dodajemy sól i pieprz do smaku oraz suszone oregano. Studzimy, całość drobno siekamy.

krok 3

Gotujemy kaszę gryczaną, odcedzamy. Chłodną posiekaną wątróbkę z szalotką i ziołami mieszamy z kaszą w proporcji pół na pół.

krok 4

Układamy porcję farszu – maksymalnie 2 łyżki – na każdym liściu kapusty i zawijamy jak gołąbki. Ważne, aby gołąbki były małe. Serwujemy na zimno.

Przepis pochodzi z materiału "Wielkanocne sztuczki" z wydania KUKBUK Było sobie żytko nr 2/2013. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz też;

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka