Migdałowe galettes ze śliwkami
czas przygotowania: 50 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 160 g
- mąka migdałowa
- 30 g
- sól
- ½ łyżeczki
- drobny brązowy cukier
- 1 łyżeczka
- zimne masło
- 115 g
- lodowata woda
- 60 ml
- Nadzienie:
- ulubione śliwki
- 300 g
- drobny brązowy cukier
- 20 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- suszony imbir
- ½ łyżeczki
- mąka kukurydziana
- 1 łyżka
- bułka tarta
- 1 łyżka
- mąka migdałowa
- 2 łyżki
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- cukier demerara
- 30 g
- migdały w płatkach
- 20 g
- lody waniliowe
- do podania