Kukbuk
Kukbuk
Przyprawy baharat, mieszanka przypraw, jak zrobić mieszankę przypraw, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Mieszanka przypraw baharat

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Przyprawy do prażenia:
ziarna czarnego pieprzu
1 łyżka
ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki
ziarna kuminu (kminu rzymskiego)
2 łyżki
ziarna kolendry
1 łyżka
ziele angielskie
1/2 łyżeczki
goździki
1/2 łyżeczki
Pozostałe przyprawy:
mielona słodka papryka
2 łyżki
mielony cynamon
1/2 łyżeczki
mielona gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przyprawy przeznaczone do prażenia wysypujemy na patelnię. Delikatnie prażymy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Studzimy.

krok 2

Wystudzone przyprawy wsypujemy do blendera kielichowego. Dodajemy pozostałe przyprawy: słodką paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową. Blendujemy na jednolity proszek.

Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk