Kukbuk
Kukbuk
Deser na bazie kremu z serka mascarpone, z chrupiącymi herbatrnikami i grejpfrutem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Mascarpone z grejpfrutem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + 4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
herbatniki pełnoziarniste
400 g
masło
80 g
mascarpone
500 g
miód
2 łyżki + do polania
grejpfrut
1 sztuka
listki mięty
według uznania

Przepis i zdjęcie: Izabela Heftowicz / PassionOn

krok 1

Ciastka wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na proszek.

krok 2

Pokruszone ciastka łączymy z masłem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetrów i dokładnie przyciskamy do dna oraz boków. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

krok 3

Po tym czasie mascarpone łączymy z miodem. Delikatnie mieszamy łyżką.

krok 4

Krem wykładamy na spód w tortownicy. Ponownie wkładamy formę do lodówki na 2 godziny.

krok 5

Po tym czasie na cieście układamy plastry grejpfruta i listki mięty. Skrapiamy miodem. Podajemy.

więcej przepisów z grejpfrutem:

więcej przepisów Izy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk