Kukbuk
Kukbuk
Marynowane warzywa – przepis

Marynowane warzywa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kabaczek
1 sztuka
cukinia mini
2 sztuki
słodka czerwona papryka
1 sztuka
żółta papryka
1 sztuka
zielona papryka
1 sztuka
oliwa
do pieczenia
Marynata:
oliwa
100 ml
sól
1 łyżeczka
czarny pieprz
1 łyżeczka
czosnek
2 ząbki
ocet winny
2 łyżki
papryczka chili
1 sztuka
świeży tymianek
garść
mozzarella mini
100 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

Warzywa myjemy. Kabaczek i cukinię kroimy w grubsze plastry, papryki w większą kostkę. Na jednej blasze rozkładamy kabaczek i cukinię, na drugiej papryki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy. Papryki odwracamy skórką do góry – wstawiamy je do piekarnika na jeden z wyższych poziomów. Blachę z kabaczkiem i cukinią wstawiamy na jeden z niższych poziomów. Pieczemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po upieczeniu studzimy.

krok 3

Przygotowujemy marynatę. Oliwę łączymy z solą, pieprzem, octem winnym, posiekaną papryczką chili, posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Wystudzone, upieczone warzywa przekładamy do słoika, zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy odsączone kuleczki mozzarelli. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, tak by połączyły się wszystkie smaki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk