Kukbuk
Kukbuk
Przepis na makaron tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo-chrzanowym, Almette

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo-chrzanowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron tagliatelle
200 g
sól
do smaku i do gotowania
suszone pomidory
5-6 sztuk
łosoś świeży
300 g
pieprz
do smaku
oregano
1 łyżeczka
czosnek
2 ząbki
masło
2 łyżki
śmietana 30%
150 ml
serek twarogowy Almette z chrzanem
100 g
DO PODANIA
rukola
prażone płatki migdałowe

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

krok 2

Suszone pomidory kroimy w paseczki. Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na małe kawałki. Rybę oprószamy solą, pieprzem oraz oregano.

krok 3

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy łososia i obsmażamy go delikatnie z każdej strony. Wlewamy śmietankę, dokładamy serek twarogowy Almette o smaku chrzanowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień do minimum. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.

krok 4

Do sosu wkładamy ugotowany makaron, krótko podgrzewamy do połączenia się składników. Przekładamy na talerz. Danie posypujemy świeżą rukolą i prażonymi płatkami migdałowymi.

Logo firmy Almette

 

Przepis powstał we współpracy z ALMETTE

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk