Marchew i pietruszkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy na paski za pomocą obieraczki do warzyw. Nacieramy olejem i lekko solimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 120 stopni około godziny – co jakiś czas mieszamy, żeby warzywa się nie zrumieniły.
krok 2
Sok wielowarzywny wlewamy do garnka i redukujemy na średnim ogniu o połowę.
krok 3
Kawałki łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Wyjmujemy z piekarnika naczynie z warzywami i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Na pieczone warzywa wykładamy łososia. Pieczemy pod przykryciem przez 12 minut.
krok 4
Na talerz wylewamy 2 łyżki zredukowanego soku. Na to nakładamy porcję łososia bez skóry (po upieczeniu skóra łatwo odchodzi), na wierzch kładziemy pieczone warzywa.