Kukbuk
Kukbuk

Lody waniliowe z solonym karmelem i popcornem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
woda
50 ml
cukier
1 szklanka
śmietana 36%
100 ml
ciasteczka czekoladowe
16 sztuk
sól
szczypta
popcorn
2 szklanki
lody waniliowe
1 opakowanie

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: Asialalala 

Krok 1

W garnku z grubym dnem łączymy cukier z wodą. Podgrzewamy mieszankę do momentu, aż syrop cukrowy delikatnie zbrązowieje i będzie miał karmelowy kolor. Teraz, uważając, aby się nie poparzyć, wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy. Nie przejmujmy się, jeśli cukier nam się „zbryli”. Garnek ponownie wstawiamy na ogień i delikatnie podgrzewamy, aż cukier rozpuści się całkowicie, a sos delikatnie zgęstnieje. Jego konsystencja będzie bardziej gęsta po ostygnięciu. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli.

Krok 2

Ciasteczka wkładamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy masę przypominającą ziemię.

Krok 3

Na talerzu układamy po czubatej łyżce ziemi z ciasteczek, a na niej kulkę lodów. Całość posypujemy popcornem i polewamy zimnym sosem karmelowym.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk