Kukbuk
Kukbuk
Szybkie, domowe lody jagodowo-cytrynowe – przepis (fot. Sylwia Kaleta)

Lody jagodowo-cytrynowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
jogurt grecki
200 g
sok z cytryny
1/2 sztuki
skórka z cytryny
1/2 sztuki
mascarpone
3 łyżki
jagody
200 g
cukier puder
3 łyżki

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Jogurt mieszamy z sokiem i ze skórką z cytryny. Dorzucamy mascarpone.

krok 2

Jagody wkładamy do rondelka, mieszamy z cukrem pudrem i podgrzewamy przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż puszczą sok. Po przestudzeniu jagody wraz z sokiem dodajemy do jogurtu – blendujemy. Masę przekładamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażalnika.

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk