Kukbuk
Kukbuk

Lody cytrynowe z miechunką i olejem miętowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
lody:
białko jajka
4 sztuki
cukier
100 g
mascarpone
400 g
woda
100 ml
sok i skórka otarta z 2 cytryn
sok i skórka otarta z 1 limonki
Dodatkowo:
owoce miechunki
300 g
cukier
120 g
olejek mięty pieprzowej
60 ml
garść prażonych płatków migdałowych

Przepis: Witek Iwański


stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


zdjęcia: dinnershow studio

Krok 1

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone, wodę, sok i skórkę z cytrusów. Delikatnie mieszamy i zamrażamy.

Krok 2

Z ¾ owoców miechunki i z cukru robimy przecier. Zamrożone lody miksujemy na gładką masę. Podajemy z przecierem oraz pozostałymi owocami miechunki. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi oraz skrapiamy olejkiem miętowym.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk