Kukbuk
Kukbuk

Lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 4 godziny mrożenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
dojrzały banan
1 duża sztuka
płatki kokosowe
1 łyżka
sól
szczypta
masło orzechowe
1 łyżka
opcjonalnie: mleko roślinne
1 łyżka
borówki amerykańskie
garść
kakao
1 łyżeczka

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksandra Stachowicz

krok 1

Banany kroimy na plasterki. Wkładamy je do plastikowego pudełka, które umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.

borówki, masło orzechowe, płatki migdałowe

krok 2

Płatki kokosowe prażymy na suchej patelni. Zamrożone banany wrzucamy do naczynia blendera z ostrzem w kształcie litery „s”. Dodajemy sól i masło orzechowe, blendujemy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę mleka roślinnego.

krok 3

Lody przekładamy do miski, dodajemy umyte borówki i uprażone płatki kokosowe. Posypujemy kakao.

TIP

Ten przepis to dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które w zamrażarce wytrzymają zdecydowanie dłużej.

Więcej pomysłów na śniadania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk