Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada mojito (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada o smaku mojito

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
brązowy cukier
4 łyżki
woda niegazowana
200 ml
limonka
5 sztuk
cytryna
1 sztuka
mięta
30 listków
kostki lodu
do podania
woda gazowana
800 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

 

Krok 1

Brązowy cukier wsypujemy do małego garnka i zalewamy wodą niegazowaną. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Tak uzyskany syrop studzimy.

Krok 2

Limonki i cytrynę sparzamy. Z 4 limonek wyciskamy sok. Pozostałą limonkę i cytrynę kroimy w ósemki. Na dno każdej szklanki wrzucamy roztarte w dłoniach listki mięty, dodajemy kawałki cytrusów i ucieramy. Wlewamy syrop cukrowy według własnych preferencji. Szklankę wypełniamy kostkami lodu i wlewamy wodę gazowaną.

Wiecej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk