Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada gruszkowa z tymiankiem i sokiem jabłkowym (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada gruszkowa z tymiankiem i sokiem jabłkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
gruszka
3 sztuki
cytryna
2 sztuki
brązowy cukier
1 łyżka
sok jabłkowy
150 ml
świeży tymianek
garść + do podania
kostki lodu
do podania
woda niegazowana
800 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

 

Krok 1

Owoce myjemy, gruszki obieramy i kroimy w kawałki, z cytryn wyciskamy sok.

Krok 2

Do malaksera wkładamy pokrojoną gruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i brązowy cukier. Dodajemy sok jabłkowy i garść świeżego tymianku. Dokładnie blendujemy. Masę przecieramy przez sito.

Krok 3

Do dzbanka wkładamy kostki lodu, gałązki świeżego tymianku i mus gruszkowy. Następnie wlewamy wodę niegazowaną.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk