Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek
- świeży szpinak
- 100 g
- truskawki
- 250 g
- zielone szparagi
- 1/2 pęczka
- orzechy włoskie
- 100 g
- masło
- 2 łyżki
- wytrawne białe wino
- 75 ml
- sos:
- oliwa
- 4 łyżki
- miód
- 2 łyżki
- musztarda
- 2 łyżeczki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis: Edyta Przekop
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
krok 1
Szpinak, truskawki i szparagi myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
krok 2
Szpinak przekładamy do miseczki, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki, odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Dwa szparagi kroimy na cienkie wstążki przy użyciu obieraczki do warzyw, pozostałe kroimy w 2-centymetrowe kawałki.
krok 3
Orzechy włoskie siekamy i prażymy przez chwilę na suchej patelni.
krok 4
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojone szparagi. Podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino. Szparagi smażymy do momentu, aż wino całkowicie odparuje, a warzywa nadal będą chrupiące. Przekładamy szparagi na kilka minut na oddzielny talerz, aby odparowały.
krok 5
W małej miseczce przygotowujemy sos. Oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
krok 6
W dużej misce układamy szpinak, podsmażone szparagi i truskawki. Na wierzch wykładamy wstążki szpinaku, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Polewamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę możemy podać z kromką grillowanego pieczywa.
Zobacz również:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?