Kukbuk
Kukbuk
Zimowa kawa – latte czekoladowo-pomarańczowe

Latte czekoladowo-pomarańczowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Sos czekoladowy
czekolada gorzka min. 70% kakao
40 g
mleko
50 ml
śmietanka 30%
20 ml
pasta waniliowa
1 łyżeczka
Dodatkowo
ulubione mleko
220 ml
sok z pomarańczy
50 ml
espresso
80 ml
miód
1 łyżeczka (opcjonalnie)
bita śmietana
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcia: dinnershow.studio 


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Przygotowujemy sos czekoladowy. Szklaną miskę ustawiamy w kąpieli wodnej. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę, wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy pastę waniliową. Cały czas mieszając, podgrzewamy, aż powstanie jednolity sos. Miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej.  

krok 2

Ulubione mleko podgrzewamy z dodatkiem soku z pomarańczy, następnie lekko je spieniamy. Na dno wysokiej szklanki wlewamy sos czekoladowy, potem kolejno spienione mleko i espresso (jeśli chcemy osłodzić kawę, espresso łączymy z miodem). Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Latte podajemy od razu po przygotowaniu. 

Logo marki Nivona

Materiał powstał we współpracy z marką Nivona. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Zimowa kawa w pięciu odsłonach >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk