Kukbuk
Kukbuk
Zimowa kawa pistacjowa z wodą różaną

Kawa pistacjowa z wodą różaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ulubione mleko
180 ml
śmietanka 30%
20 ml
woda różana
2 łyżki
kardamon w ziarnach
2 sztuki
pasta pistacjowa
1 łyżka
espresso
80 ml
cukier z wanilią opcjonalnie
2 łyżeczki
pistacje prażone niesolone
do podania
suszone płatki róż
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Mleko łączymy w małym garnku ze śmietanką, z wodą różaną i ziarnami kardamonu. Podgrzewamy. Gdy mleko zacznie parować, wyławiamy kardamon, a resztę spieniamy.  

krok 2

Pastę pistacjową łączymy z gorącym espresso. Kawę możemy dosłodzić cukrem z wanilią. Do dużej szklanki wlewamy pistacjowe espresso, a następnie różane mleko. Wierzch posypujemy pistacjami i suszonymi płatkami róż. 

Logo marki Nivona

Materiał powstał we współpracy z marką Nivona. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Zimowa kawa w pięciu odsłonach >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk