Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić kwas buraczany. Przepis na kwas z buraków. (fot. matriały prasowe/Sielskie Smaki)

Kwas buraczany

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
sól morska
10 g
ziarna kminkui/lub kolendry, lekko uprażone
2 łyżeczki
miód
1 łyżka
imbir, starty na dużych oczkach
25 g
żytnia mąka razowa lub zakwas żytni
1 łyżka
letnia woda
1,5 l
buraki, obrane
500 g

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

W moździerzu utłuc sól z nasionami (jeśli używamy), aż będzie bardzo miałka (ziarna nie muszą być aż tak bardzo rozdrobnione). Przesypać do wyparzonego słoja o pojemności 2 litrów z zakrętką, dodać miód, imbir i mąkę lub zakwas żytni. Zalać ciepłą wodą i starannie mieszać z miodem, solą i mąką lub zakwasem żytnim. Pokroić buraki w ćwiartki lub kostkę o boku 5 mm (nie musi być idealna). Wrzucić do słoja. Zakręcić słój i pozostawić go w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zakwas pokryje się pianą, a gotowy do spożycia będzie po 3 dniach. Można go spożywać, kiedy nabierze przyjemnie kwaskowatego smaku i zrobi się lekko gazowany, przypominając kombuczę. 

Reklama

krok 2

Jeśli kwas ma być zużyty w ciągu paru dni, nalewać go prosto ze słoja. Jeśli zamierzamy przechować go dłużej, należy przecedzić go do dzbanka i nalać do 3 wyparzonych butelek o pojemności 700 ml każda. Przechowywać w lodówce lub piwnicy do 3 miesięcy. Zakwas buraczany pija się w podobny sposób co kombuczę albo dodaje do zup i potraw duszonych, by nadać im kwaskowaty smak. Kiedy kwas się skończy, możemy użyć buraków i imbiru do przyrządzenia następnej porcji – wystarczy dodać tej samej co poprzednio ilości soli, przypraw i miodu oraz mąki lub zakwasu i wody. Warto poeksperymentować z przyprawami!

Reklama

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk