Kukbuk
Kukbuk

Kukurydziane tortille ze stekiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Tortille:
masa harina (mąka z nixtamalizowanej kukurydzy)
250 g
woda
310 g
Salsa:
pomidorki koktailowe
200 g
papryczka chilli
1 sztuka
czerwona cebula
½ sztuki
oliwa extra vergine
2 łyżki
ocet winny czerwony
1 łyżka
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Dodatki:
świeże zioła (mięta, kolendra, pietruszka)
garść
czerwona papryka
1 sztuka
flankstek Sokołów
300 g
oliwa
do smarowania
sól
do smku
czarny pieprz
do smaku

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Mieszamy masę z wodą i solą. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy nie jest zbyt mokre. Jeśli jest, dodajemy nieco więcej masy, zagniatamy i odstawiamy na kilka minut. Lepimy z ciasta niewielkie kulki o wadze około 35 gramów. Kulki umieszczamy w rozciętej torebce typu ziploc, rozpłaszczamy za pomocą praski do tortilli lub ciężkiego garnka. Uformowane placki przechowujemy do czasu pieczenia na ściereczce przykryte drugą ściereczką. Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, smażymy tortille około 2 minut z obu stron. Gotowe trzymamy w ciepłym, przykrytym garnku do momentu podania. 

krok 2:

Pomidorki, papryczkę chili oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą, octem, solą, pieprzem. Odstawiamy.

Zioła myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałeczki. Paprykę opalamy nad gazowym palnikiem, aż skórka się przypali, po czym obieramy (alternatywnie możemy przypiec paprykę w piekarniku z włączoną opcją grilla). Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w paski.

krok 3:

Stek smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 5-7 minut (odwracamy co 30 sekund), w zależności od preferencji dotyczących stopnia wysmażenia. Pozwalamy mięsu odpocząć 5 minut, po czym kroimy je w paski.

Ciepłe tortille podajemy ze stekiem, z salsą, papryką i ziołami.

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk