Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche – kruche ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietankowo-kawowym (fot. materiały prasowe)

Kruche ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietankowo-kawowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Kruche ciasto:
mąka pszenna
1½ szklanki
masło
1 kostka
mąka migdałowa
½ szklanki
żółtko jajka "zerówki"
2 sztuki
cukier puder
½ szklanki
Nadzienie:
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
cukier puder
2 łyżki
mascarpone
1 małe opakowanie
zaparzona kawa
2 łyżki
brzoskwinie w syropie
4 połówki
do dekoracji:
świeże oregano

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito, łączymy ją z masłem w temperaturze pokojowej, mąką migdałową, żółtkami i cukrem pudrem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut. Studzimy.

krok 2

Żółtko ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wystudzoną kawę. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Krem nakładamy na kruchy spód, na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone na średniej wielkości kawałki. Dekorujemy oregano.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk