Kukbuk
Kukbuk

Krucha tarta z sezonowymi owocami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
mąka
200 g
cukier puder
70 g
sól
1 g
zimne masło
90 g
jajka "zerówki"
1/2
krem:
mleko
500 ml
laska wanilii
1
żółtka jajek "zerówek"
6
cukier puder
100 g
mąka kukurydziana
75 g
masło
30 g
ulubione sezonowe owoce
500 g

zdjęcie: Rafał Meszka


stylizacja: Beata Hadaś


przygotowanie potrawy: Diana Kosiorek

 

krok 1

Mąkę, cukier i sól przesiewamy i mieszamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do suchych składników i rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy 1/2 jajka i zagniatamy. Ciasto formujemy w płaski kwadrat, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 

krok 2

Mleko zagotowujemy z laską wanilii. W oddzielnej misce mieszamy żółtka z cukrem i ze skrobią. Dodajemy na dwa razy gorące mleko, cały czas mieszając. Przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito, dodajemy kawałki masła i mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakcie” i schładzamy.

krok 3

Po 2 godzinach ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę i nakłuwamy je widelcem. Razem z formą wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Ciasto przekładamy bezpośrednio z zamrażalnika do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia.

krok 4

Na wystudzony spód tarty wykładamy krem. Na nim układamy owoce. Możemy posypać cukrem pudrem.

więcej przepisów

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk