Kukbuk
Kukbuk
Przepis na domowe curry z krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Kremowe curry z krewetkami i warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czosnek
2 ząbki
imbir
2-centymetrowy kawałek
papryczka chili
1/2 sztuki
kmin rzymski
1/2 łyżeczki
kurkuma
1/3 łyżeczki
curry
1 łyżeczka
czerwona cebula
1 sztuka
żółta papryka
1 sztuka
ananas z puszki
2 plastry
krewetki
20 sztuk
olej kokosowy
2 łyżki
mleczko kokosowe
250 ml
bulion warzywny
50 ml
liście kaffiru
3 sztuki
trawa cytrynowa
1 sztuka
śmietanka kokosowa
100 ml
cukier trzcinowy
1/2 łyżeczki
sos rybny
2 łyżeczki
sok z pomarańczy
z 1/2 sztuki
Do podania:
ryż basmati
100 g
natka pietruszki
garść

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Papryczkę chili pozbawiamy części pestek, a następnie siekamy. Wszystko wsypujemy do moździerza, dodajemy kmin rzymski, kurkumę oraz curry. Ucieramy, aż powstanie ostra pasta.

krok 2

Cebulę kroimy w piórka, żółtą paprykę w kostkę, a plastry ananasa na kawałki. Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i pozbawiamy ogonków. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy do czasu, kiedy poczujemy intensywny aromat przypraw. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz bulion warzywny, wrzucamy liście kaffiru i zmiażdżoną trawę cytrynową – gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy śmietankę kokosową.

krok 4

Do wywaru dorzucamy pokrojoną paprykę i gotujemy 3 minuty. Dodajemy kawałki ananasa. Po 4 minutach dokładamy krewetki, wsypujemy cukier trzcinowy, wlewamy sos rybny oraz sok pomarańczowy i gotujemy dalej, przez 3-4 minuty.

krok 5

Kremowe curry podajemy od razu po przygotowaniu z porcją ryżu i posiekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk