Kukbuk
Kukbuk
Przepis na krem z buraków i śliwek, pomysł na letnią zupę (fot. Maciej Szczęśniak)

Krem z buraków i ze śliwek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
buraki
600 g
pietruszka
2 sztuki
dojrzałe śliwki
200 g
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
masło lub oliwa
10 g
świezy tymianek
¾ gałązki
cukier trzcinowy
1 łyżeczka
ocet jabłkowy
1 łyżka
woda
½ szklanki + 1½ l
wędzone śliwki
5 sztuk
sól
1 łyżeczka
pieprz
1łyżeczka
ser pleśniowy typu brie lub tofu
50 g

Przepis: Sylwia Majcher


Zdjęcie: Maciej Szczęśniak

krok 1

Buraki, seler i pietruszkę myjemy, a następnie obieramy. Kroimy na ćwiartki. Śliwki myjemy i pestkujemy. Cebulę i czosnek siekamy.

krok 2

W dużym garnku rozgrzewamy masło lub oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę i dusimy przez minutę. Potem dodajemy pokrojone buraki, seler, pietruszkę, a także tymianek, cukier i ocet. Wlewamy ½ szklanki wody i dusimy warzywa przez 5 minut. Dodajemy śliwki – świeże i wędzone. Mieszamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, przykrywamy garnek i gotujemy przez 20 minut.

krok 3

Gorącą zupę blendujemy tak, by miała kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser pleśniowy lub tofu kroimy w drobną kostkę. Zupę przelewamy do miseczek i każdą porcję posypujemy kawałkami sera lub tofu.

TIP

Jeśli chcemy, aby danie było wegańskie, zamiast masła używamy oliwy, a ser pleśniowy zamieniamy na tofu. Poza tym postępujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie.

Przepis pochodzi z książki "Mniej Mięsa" autorstwa Sylwi Majcher.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk