Krem szparagowy z prażonymi ziarnami
- zielone szparagi
- 1 pęczek
- cebula
- 1 sztuka
- masło
- 2 łyżki
- bulion warzywny
- 500 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- kurkuma
- szczypta
- curry
- szczypta
- mielona ostra papryka
- 1/2 łyżeczki
- jogurt naturalny
- 150 g
- pestki dyni i słonecznika
- 50 g
- oliwa
- 2 łyżki
Przepis: Edyta Przekop
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
krok 1
Szparagi dokładnie myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy na kawałki (główki szparagów pozostawiamy w całości).
krok 2
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozpuszczonym maśle w garnku o grubym dnie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tylko łodygi szparagów i smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry i ostrą papryką. Na koniec dodajemy odłożone główki szparagów. Gotujemy 6-8 minut.
krok 3
Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów, które odkładamy na talerz. Do garnka wlewamy jogurt naturalny – blendujemy zupę na gładki krem. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy.
krok 4
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Zupę nalewamy do miseczki. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej główki szparagów. Polewamy oliwą i posypujemy prażonymi pestkami.
TIP
Do zupy doskonale pasuje czips z boczku. Żeby go przygotować, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka plastrów wędzonego boczku.
Zobacz również:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?