Kukbuk
Kukbuk
Zupy. Krem szczawiowy ze szczypiorkiem i z pikantną chrupką z makaronu udon (fot. Maciek Niemojewski)

Krem szczawiowy ze szczypiorkiem i z pikantną chrupką z makaronu udon

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ZUPA:
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
ziemniaki
2 sztuki
masło lub olej
1 łyżka
bulion warzywny lub woda
1⅕ l
szczaw
2 pęczki
szczypiorek
½ pęczka
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
curry
⅓ łyżeczki
sok z cytryny
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
śmietana 12%
50 ml
jajko ugotowane na twardo
2 sztuki
POSYPKA:
makaron udon
50 g
sól
½ łyżeczki
mąka kukurydziana
2 łyżki
płatki chili
½ łyżeczki
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
olej
do smażenia

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulę, po chwili czosnek, a następnie ziemniaki. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu.

krok 2

Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy. Wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Po chili dodajemy posiekany szczypiorek, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Po 10 minutach wywar zdejmujemy z ognia i blendujemy ręcznie lub przy użyciu blendera kielichowego na gładki krem. Zupę przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Garnek zdejmujemy z ognia.

krok 3

Przygotowujemy posypkę z makaronu. Udon gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Makaron obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z płatkami chili i wędzoną papryką. Na małej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy makaron i smażymy go, aż się zarumieni. Zdejmujemy go z patelni, używając łyżki cedzakowej, i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

krok 4

Zupę nalewamy do miseczek. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posypką z chrupiącego makaronu. Podajemy od razu po przygotowaniu z połówką jajka na twardo.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk