Kukbuk
Kukbuk
Słoiki konfitury z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mieszanka brzoskwiń, nektarynek i moreli
2½ kg
wanilia
1 laska
woda różana
4 łyżki
cukier żelujący
2 szklanki
pistacje
1 szklanka

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka 

 

krok 1

Owoce pozbawiamy pestek i w całości wrzucamy do dużego garnka. Smażymy około 15 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, wodę różaną i cukier żelujący. Smażymy przez pół godziny na dużym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Kiedy osiągnie pożądaną gęstość (po włożeniu łyżki do garnka konfitura powinna oblepiać), zdejmujemy naczynie z ognia.  

krok 2

Do garnka dodajemy obrane i niezbyt drobno pokrojone pistacje. Dokładnie mieszamy. Konfiturę przekładamy do słoików. Pasteryzujemy w zależności od preferencjijeśli szybko zjemy konfiturę, możemy ten proces pominąć. 

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk