Kukbuk
Kukbuk
Przepis na kompot z czereśni (fot. Maciej Niemojewski)

Kompot z czereśni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
czereśnie
1 kg
woda
1 200 ml
cukier lub słodzik
80 g
sok z cytryny
30 ml
goździki
3 sztuki
listki mięty
do podania
lód
opcjonalnie według uznania

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Czereśnie myjemy, pozbawiamy ogonków i wrzucamy do garnka. Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

krok 2

Kompot słodzimy, dodajemy sok z cytryny i goździki. Studzimy. Przed podaniem napoju wrzucamy do szklanek kilka listków mięty i ewentualnie kilka kostek lodu – zalewamy je przestudzonym kompotem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk