Knedle śliwkowe z kremem waniliowym i paloną bułką tartą
czas przygotowania:
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- Knedle:
- śliwki węgierki
- 250 g
- cukier trzcinowy
- 3 łyżki
- ziemniaki
- 500 g
- sól
- do gotowania + do smaku
- mąka pszenna typu 450-500
- 120 g
- mąka ziemniaczana
- 40 g
- kardamon
- szczypta
- masło lub bezzapachowy olej kokosowy
- 25 g
- krem waniliowy:
- sól
- szczypta
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- mleko owsiane
- 1 szklanka
- skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
- 10 g
- cukier kokosowy lub trzcinowy
- 40 g
- laska wanilii (przecięta wzdłuż z wydrążonymi ziarenkami)
- 1 sztuka
- Palona bułka tarta:
- masło lub bezzapachowy olej kokosowy
- 110 g
- bułka tarta
- 75 g
- mak
- ¼ łyżeczki