Kukbuk
Kukbuk
klopsiki greckie, dietetyczne danie z warzywami, przepisy okiem dietetyka

Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
klopsiki:
mięso mielone z indyka
400 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
panier z ciecierzycy
2 łyżki
ser feta
25 g
świeża kolendra, posiekana
1 łyżka
natka pietruszki, posiekana
2 łyżki
kmin rzymski
1 łyżeczka
cynamon
½ łyżeczki
mielone ziarna kolendry
½ łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
oliwa
2 łyżki
warzywa z grilla:
bakłażan
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
oliwki czarne lub zielone
80 g
marynata do warzyw:
oliwa
2 łyżki
ocet winny
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżeczka
suszone oregano
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
miód
½ łyżeczki

Przepis z książki Violi Urban "Dieta na wynos" 

krok 1

Bakłażana kroimy w plastry grubości 1 centymetra i obficie solimy. 

krok 2

Mięso z piersi indyka mieszamy z rozmąconym jajkiem, panierem z ciecierzycy, pokruszoną fetą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pozostałymi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy 20 kotlecików, delikatnie smarujemy je oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200°C. 

krok 3

Bakłażana płuczemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plastry o grubości około ½ cm, papryki w szerokie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Wystudzone marynujemy w oliwie z przyprawami. W miseczce układamy porcję warzyw, oliwki oraz 5 kotlecików.

Porady #OkiemDietetyka

Do dania doskonale pasuje gęsty sos tzatziki z jogurtu greckiego, mocno odciśniętych świeżych ogórków, czosnku, soli i pieprzu. Możecie też dodać do niego trochę koperku, mięty i pokruszonej fety.

Wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków opcjonalnych)

Kaloryczność: 336 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik: 6 g

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk