Klasyczny humus
- ciecierzyca
- 400 g
- soda oczyszczona
- 4 g
- tahina
- 180 g
- sól
- 16 g
- czosnek
- kilka ząbków
- do podania:
- szalotka
- wedle uznania
- marchew
- wedle uznania
- liść laurowy
- do smaku
- kmin rzymski
- do smaku
- orzechy
- wedle uznania
Przepis: Tomek Zielke
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy 2 gramy sody i odstawiamy do lodówki na noc.
krok 2
Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę, przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę sody, sól i ewentualnie dodatki w postaci przypraw. Gotujemy do absolutnej miękkości.
krok 3
Odcedzamy, zachowując płyn. Blendujemy całość na gorąco, dolewając wywaru z gotowania.
krok 4
Humus odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło. Możemy polać oliwą, posypać kminem i dowolnymi orzeszkami albo ziarenkami ciecierzycy.
TIP
Ciecierzycę możemu ugotować również z włoszczyzną, by dodać jej smaku.
- Kultura i wiedza
Humus: pasta ponad podziałami
Historia tego prostego dania jest burzliwa i skomplikowana niczym brazylijska telenowela – i również ciągnąca się w nieskończoność. Skąd wywodzi się jedna z najpopularniejszych past świata?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić humus?
Zapomnijcie o grudkach i konsystencji żelbetonu – Tomek tropi aksamitną ciecierzycę.
- Kultura i wiedza
Jak smakuje prawdziwy humus?
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o hummus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną (pastą sezamową)? I jaki jest oryginalny przepis? Bo coraz modniejszemu w Europie humusowi całkiem daleko do smaku Bliskiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Humus: pasta ponad podziałami
Historia tego prostego dania jest burzliwa i skomplikowana niczym brazylijska telenowela – i również ciągnąca się w nieskończoność. Skąd wywodzi się jedna z najpopularniejszych past świata?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić humus?
Zapomnijcie o grudkach i konsystencji żelbetonu – Tomek tropi aksamitną ciecierzycę.
- Kultura i wiedza
Jak smakuje prawdziwy humus?
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o hummus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną (pastą sezamową)? I jaki jest oryginalny przepis? Bo coraz modniejszemu w Europie humusowi całkiem daleko do smaku Bliskiego Wschodu.