Kukbuk
Kukbuk
Aksamitny hummus z natką pietruszki, prażonymi nasionami ciecierzycy i oliwą (fot. Maciek Niemojewski)

Klasyczny humus

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + noc namacznia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
ciecierzyca
400 g
soda oczyszczona
4 g
tahina
180 g
sól
16 g
czosnek
kilka ząbków
do podania:
szalotka
wedle uznania
marchew
wedle uznania
liść laurowy
do smaku
kmin rzymski
do smaku
orzechy
wedle uznania

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy 2 gramy sody i odstawiamy do lodówki na noc.

krok 2

Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę, przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę sody, sól i ewentualnie dodatki w postaci przypraw. Gotujemy do absolutnej miękkości.

krok 3

Odcedzamy, zachowując płyn. Blendujemy całość na gorąco, dolewając wywaru z gotowania.

krok 4

Humus odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło. Możemy polać oliwą, posypać kminem i dowolnymi orzeszkami albo ziarenkami ciecierzycy.

TIP

Ciecierzycę możemu ugotować również z włoszczyzną, by dodać jej smaku. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk