Kukbuk
Kukbuk
Kisiel arbuzowy na czerwonym winie (fot. Maciej Niemojewski)

Kisiel arbuzowy na czerwonym winie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mus z arbuza
1½ szklanki
sok z cytryny
3 łyżki
słodkie czerwone wino
150 ml
mąka ziemniaczana
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Mus z arbuza przecieramy przez drobne sito i wlewamy do małego garnka. Dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.

krok 2

W miseczce łączymy czerwone wino z mąką ziemniaczaną. Kiedy mus arbuzowy zacznie się gotować, dodajemy wino z mąką. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając.

krok 3

Kisiel przelewamy do szklanek i podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu. Jeśli wolimy deser na zimno, kisiel możemy wystudzić, a potem chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk