Kukbuk
Kukbuk

Kiełbaski z suszonymi pomidorami, pesto migdałowym i grillowanym camembertem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pesto:
prażone płatki migdałów
200 g
świeża bazylia
duża garść
natka pietruszki
duża garść
cytryna
1 sztuka
starty parmezan
4 łyżki
oliwa
5 łyżek
sól
pieprz
Dodatkowo:
kiełbaski z suszonymi pomidorami Dolina Dobra
5 sztuk
camembert
1 sztuka
gruszka
1 sztuka
bułka do hot dogów
5 sztuk

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Zdjęcie: Maciej Kaniuk


Przepis i wykonanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Prażone płatki migdałów umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy bazylię, natkę pietruszki oraz startą skórkę cytrynową i wyciśnięty sok. Dodajemy starty parmezan i całość doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Całość miksujemy na jednolitą masę. Pesto nie musi być zmielone idealnie, dodatkowym atutem będą chrupiące migdały i kawałki parmezanu.

Krok 2

Na mocno rozgrzanej na patelni grillowej umieszczamy kiełbaski, camembert w całości oraz plasterki gruszki. Kiełbaski muszą być złote i rumiane. Ser powinien delikatnie rozpuścić się w środku, a gruszka musi być delikatnie podsmażona. W połowie smażenia obracamy kiełbaski, ser oraz gruszkę na drugą stronę.

Krok 3

Po usmażeniu obu składników, bułki smarujemy pesto, wkładamy do nich grillowane kiełbaski, ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu, na serze układamy kawałki zgrillowanej gruszki.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk