Kukbuk
Kukbuk
Pieczone kawałki jabłka z cynamonem i lodami waniliowymi w czerwonym naczyniu żaroodpornym (fot. Paulina Czyżewska)

Kawałki jabłek pieczone z cynamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
jabłko jonagold
3 sztuki
roztopione masło
20 g
cukier trzcinowy
40 g
cynamon
1 łyżeczka
sok jabłkowy
30 ml
sok z cytryny
z ½ sztuki
budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka proszku
sól
szczypta
Do podania:
lody waniliowe
jogurt naturalny

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki. Miąższ kroimy na plasterki.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy je z roztopionym masłem, cukrem, cynamonem, sokiem jabłkowym, sokiem z cytryny, proszkiem budyniowym i ze szczyptą soli.

krok 3

Jabłka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie owoce mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na 6-7 minut. Gdy jabłka zaczną się karmelizować, wyjmujemy je z piekarnika i lekko studzimy.

krok 4

Upieczone jabłka podajemy jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych lub łyżką kremowego jogurtu naturalnego.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk