Kukbuk
Kukbuk

Bułeczki jak scones z jabłkami i tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Nadzienie:
twarde jabłka
2 sztuki
masło
2 łyżki
cukier
1-2 łyżki
świezy tymianek
1 łyżeczka
ricotta
5-6 łyżek
Ciastka:
mąka pszenna
170 g + do posypania
sól
szczypta
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
cukier
2 łyżeczki
zimne masło
70 g
rozkłócone jajko "zerówka"
1 sztuka
śmietana 12%
55 g

Przepis i przygotowanie: Magdalena Jarętowska


Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Zdjęcia: dinnershow.studio

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i kroimy na około 2-centymetrowe plasterki. Rozgrzewamy patelnię z masłem – gdy zacznie skwierczeć, układamy na nim plasterki owoców i obsypujemy je cukrem. Obsmażamy z jednej strony, przewracamy na drugą i dodajemy tymianek. Smażymy około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru. Wyłączamy palnik i zostawiamy jabłka do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy masło pokrojone w małą kostkę i dość szybko rozcieramy masę w palcach. Połowę jajka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do masy – wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Nie ogrzewamy go w dłoniach zbyt długo. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość 2 centymetrów. Szklanką wycinamy bułeczki (powinno wyjść 5-6 sztuk). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym jajkiem. Ciastka pieczemy 10-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, studzimy 12 minut.

Bułeczki przekrawamy w poprzek na pół. Pomiędzy połówki nakładamy ricottę i plastry jabłek z patelni razem z sokiem.

Przepis pochodzi z najnowszego wydania kwartalnika KUKBUK >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk