Kukbuk
Kukbuk
Gryczane kaszotto z botwiną i orzechami włoskimi (fot. Maciek Niemojewski)

Kaszotto gryczane z botwiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
botwina
1 pęczek
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
masło
2 łyżki
kasza gryczana
100 g
bulion warzywny lub woda
400 g
sok z pomarańczy
z 1/2 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
ser kozi:
50 g
natka pietruszki
garść
orzechy włoskie
garść

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w bardzo drobną kostkę, łodygi i liście tniemy w małe kawałki.

krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię o grubym dnie, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Gdy warzywa są szkliste, dorzucamy kaszę gryczaną i prażymy przez mniej więcej minutę.

krok 3

Do prażącej się kaszy wlewamy stopniowo ciepły bulion (lub wodę). Po dodaniu pierwszej chochli wrzucamy pokrojone buraczki i zalewamy kolejną porcją bulionu. Przykrywamy patelnię, dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy kolejną porcję płynu – cały czas mieszamy, by kasza się nie przypaliła.

krok 4

Po dodaniu ostatniej chochli bulionu do kaszy dorzucamy pokrojone liście i łodygi botwiny, wyciskamy sok z pomarańczy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

krok 5

Kiedy kasza osiągnie pożądaną miękkość, danie przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszonym serem kozim, natką pietruszki i kawałkami orzechów włoskich. Kaszotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk