Kukbuk
Kukbuk
Kasza jęczmienna z białą kiełbasą i rozmarynem (fot. dinnershow studio)

Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza jęczmienna
200 g
sól
szczypta
oliwa
2 łyżki
biała kiełbasa
2 kawałki
świeży rozmaryn
gałązka
cebula
1/2 sztuki
podgrzybki
100-150 g
masło
1 łyżeczka
białe wino
50 ml
bulion
200 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis : Paweł Paszek-Pietruch


Zdjęcia : Dinnershow.studio

krok 1

Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie ją gotujemy (na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody) i solimy. Po około 10-15 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę, ale pozostać wciąż sypka. Wtedy przekładamy ją na patelnię i przez chwilę podsmażamy z oliwą.

krok 2

Kiełbasę kroimy w małe kawałki i smażymy na drugiej patelni z listkami rozmarynu. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili oczyszczone i pocięte podgrzybki (jeśli są małe, mogą być w całości) oraz łyżeczkę masła. Całość smażymy przez kilka minut. Podlewamy białym winem. Gdy alkohol odparuje, dodajemy bulion. Całość dusimy do momentu, aż grzyby zrobią się miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Następnie doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

krok 3

Gotową kaszę dodajemy na patelnię z kiełbasą. Chwilę podgrzewamy i całość dokładnie mieszamy.

TIP

Kaszę możemy też ugotować w bulionie, dzięki czemu będzie bardziej esencjonalna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk